Parodontologija

ParodontozaParodontna bolest (gingivitis, parodontitis/parodontoza) najčešća je bolest usne šupljine, uzrokuje gubitak većeg broja zuba nego karijes. Gingivitis i parodontitis ozbiljna su upalna stanja usne šupljine, te ako se ne liječe, vode do gubitka potpornih struktura zuba, tj. zubnog mesa i kosti, što rezultira gubitkom zuba.

Zabrinjavajući je podatak kako više od 50% odraslih ima neki oblik parodontne bolesti koja, kao jedna od ‘’tihih bolesti’’, najčešće prođe nezapaženo u početnim stadijima.

Faktori koji utječu na sam tijek parodontne bolesti mogu biti: genetska predispozicija, oslabljen ili poremećen imunitet, sistemske bolesti, sastav sline, protetski nadomjesci, oralna higijena, te pušenje. Pušenje izrazito utječe na cijeli niz mehanizama odgovornih za uništenje parodontnih tkiva kao što su: slabljenje imunosnih svojstava sline, oštećenje stanica parodonta, usporavanje cijeljenja oštećenih tkiva. Terapija pojedine parodontne bolesti ovisi o njenom obliku i uznapredovalosti.

Inicijalna terapija upalnih parodontnih bolesti

Cilj inicijalne terapije parodontnih bolesti podrazumijeva uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika same upale. Zubni plak i kamenac koji priliježu uz stjenke krune i korijena zuba su glavna staništa bakterija koje uzrokuju upalu potpornog tkiva – parodonta.

Inicijalnom terapijom – čišćenjem zubnog kamenca i poliranjem površina zuba iznad i ispod razine zubnog mesa sprječava se progresija bolesti, količina bakterija ispod razine zubnog mesa i usporava se njezin tijek.

Kirurška terapija

Nakon inicijalne terapije na osnovu kontrolnog pregleda spec. parodontolog određuje  definitivan plan parodontološke terapije koji može obuhvatiti i kiruršku terapiju.
Slijed kirurške terapije ovisi o stupnju oštećenjaparodontnih tkivata , odnosno odubini  parodontnih džepova. Ukoliko postoje uvjeti intaoperativno se koriste i  sintetski koštani nadomjesci.
Povlačenje desni ne znači nužno  da se radi o parodontnoj bolesti.  Česta pojava je tzv. Recesija. Važnu ulogu u razvoju recesija ima i pregruba, traumatska oralna higijena – učestalo i grubo „ribanje“ zubi tvrdom četkicom. Ovisno o stupnju , odnosno  veličini recesije, planira se kirurška terapija.

  • BANNER DOLE

    ZUBOTEHNIČKI LABORATORIJ

    Stomatološka poliklinika Jurišić

    Osmijeh koji zaslužujete!

    Pročitajte više

krug1.jpgJESTE LI ZNALI?

75% svih odraslih, neovisno o rasi i socioekonomskom statusu, pogođeni su parodontitisom...

Pročitajte više

krug3NE ZABORAVITE

Svakodnevna i dobro provođena oralna higijena kao i redovni posjet stomatologu, najbolja su prevencija bolesti parodonta...

Pročitajte više

REZERVIRAJTE TERMIN ILI POŠALJITE UPIT

U brzom svijetu online kockanja, pogodnost transakcija igra ključnu ulogu u poboljšanju iskustva igrača. Klarna, poznata po svojim brzim i sigurnim rješenjima plaćanja, postala je omiljeni izbor među entuzijastima online kasina. Ova metoda plaćanja, koja korisnicima omogućuje jednostavno i sigurno uplate depozite, detaljno je opisana na https://gold-chip.at/zahlungsmethoden/klarna/, nudeći dublji uvid u njenu integraciju u sektor online kockanja. Vodič precizno opisuje prednosti korištenja Klarne, naglašavajući njezino korisničko sučelje i dodatni sloj sigurnosti koji pruža, osiguravajući da osobni i financijski podaci ostanu zaštićeni. Klarnina fleksibilnost u obradi transakcija bez potrebe za podacima o kreditnoj kartici ili izravnim bankovnim podacima privlači širok raspon korisnika, od iskusnih kockara do onih koji su tek počeli sudjelovati u svijetu online kasina. Za pojedince koji traže pouzdan i učinkovit način za upravljanje svojim igračkim fondovima, ova stranica služi kao bitan izvor, bacajući svjetlo na ulogu Klarne u omogućavanju nesmetanog i sigurnog iskustva online kockanja.

logofooter

Centar Implantologije :: Parodontološko Kirurški Centar ::
Adresa: Kneza Branimira 11, 88 000 Mostar, BiH
Kontakt broj: +387 (0)36 32 55 88
E-mail: info@centarimplantologije.com
info@parodontolosko-kirurski-centar.com

SVI KONTAKTI

 

početna       o nama      usluge      galerija     kontakt

divider.png

2017 - sva prava pridržana

designer17